Kolstål har en utmärkt värmeledningsförmåga. Dessa kärl är mycket bra att steka i för att få fin yta på råvaror men ska inte användas med vätska såsom exempelvis grädde, krossade tomater, vin, osv. Kolstål är magnetiskt och fungerar därför bra på induktionsspisar.
Börja med att steka in pannan på detta sätt:
- Diska pannan i hett vatten.
- Torka därefter pannan och häll i matolja så att botten täcks. Hetta upp på medelvärme.
- Låt oljan svalan och torka bort överskottsolja med hushållspapper. Ju mer pannan används desto bättre blir den.
- Pannan blir mörkare och mörkare, detta är helt normalt!
- Diska pannan med hett vatten, (OBS! använd ej diskmedel). Diska den aldrig i diskmaskin.
- För att neutralisera pannan och rengöra den grundligt kan man gradvis värma upp grovsalt i pannan, ca 1,5 minut.
- Torka därefter av med hushållspapper. Olja in och förvara torrt.
- Låt inte pannan ligga i vatten, den kan rosta då!