Foto: Kungsörnen
Dessa möra och sötsyrliga kakor är lika smakrika som oemotståndliga. Servera som de är, eller tillsammans med vispad grädde och rårörda bär.
Ingredienser
15 citronrutor
Botten
2 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 ½ msk strösocker
1 krm salt
125 g kallt smör
Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 2 citroner, ekologiska
1 ¼ dl citronsaft (cirka 2 citroner)
Så här tillagar du receptet (1 timme ):
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop mjöl, socker och salt i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i bitar och nyp ihop allt med fingertopparna till en deg, eller kör snabbt ihop i en matberedare.
3. Täck en ugnsfast form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper och tryck ut degen i botten.
4. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills degen fått lite färg.
5. Rör under tiden ihop ägg och socker i en bunke. Vispa ner mjöl och citronskal- och saft.
6. Häll smeten över den förgräddade botten och grädda ytterligare 10-12 minuter, eller tills kakan stannat men fortfarande är lite kladdig.
7. Låt kakan svalna och skär sedan i bitar.
8. Garnera med florsocker och citronmeliss.
Källa: https://www.kungsornen.se/recept/kakor/kakor/sotsyrliga-citronrutor/