Foto: J.A Sundqvist AB
Tataki är en populär japansk förrätt, som går att göra både på fisk- och nötkött. Tataki innebär att köttet snabbsteks på hög värme så att kärnan förblir ”rare”. Köttet skärs i tunna skivor och serveras ofta tillsammans med vårlök och ponzudressing. Fräscht, snabbt och enkelt!
INGREDIENSER
Biff tataki (förrätt, 8 portioner)
1 oxfilé
1 rödlök
4-5 vårlökar
1 citron
Ponzu, färdig eller hemmagjord
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
Ta ut köttet ca 1 timme före tillagning och låt det bli rumstempererat. Skär ut mittenbiten (för instruktioner, se video nedan). Krydda rikligt på alla sidor med salt och nymalen svartpeppar.
Skär rödlök och salladslök i lövtunna skivor. Lägg i isbad. Då blir smaken mildare och du behåller lökens frasighet.
Förvärm en rostfri stekpanna. Stek oxfilén på hög värme i matolja ca 3 till 4 minuter per sida, så att utsidan blir krispig och insidan ”rare”. Låt därefter köttet vila i ca 10 minuter.
Lägg rödlöken på ett serveringsfat och lägg den tunt skivade oxfilén ovanpå. Garnera med vårlök och några skivor citron och ringla till sist ponzudressing över köttet. Färdigt att servera!
Källa: https://www.sundqvist.se