Foto: Ingvar Eriksson | J.A Sundqvist AB
Louise Johansson, Zassenhaus ambassadör och Sveriges första Mästerkock, bjuder på en härlig förrätt från hennes kokbok Taste by Louise. Här får grönsaker verkligen smaka grönsaker. Krispigt, fräscht och färgstarkt för själen!
INGREDIENSER
4 portioner
1 romanescokål eller vit blomkål
12 vårbetor, skalade (t.ex. röd-,gul-, eller polkabetor)
1 knippe rädisor, rensade
1 msk olivolja
½ baguette, dagsgammal
Salt
Hollandaisesås
1 citron, färskpressad saft
2 msk vatten
3 äggulor
200 g smör, smält
½ krm cayennepeppar
1 ask kryddkrasse, plockade skott (spara lite till garnering)
Salt
Vintips!
Château de Berne Grande Recolte (Nr. 75286)
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader. Bryt kålen i fina buketter. Koka buketter och betor knappt mjuka i varsin kastrull med lättsaltat vatten.
Skiva rädisor lövtunt på mandolin eller för hand. Lägg dem i kallt vatten så att de blir krispiga.
Skär baguetten i tunna och oregelbundna skivor och rosta i 5–7 minuter mitt i ugnen.
Hollandaisesås
Blanda citron, vatten och äggulor i en kastrull. Värm upp på svag värme under konstant omröring tills det börjar tjockna.
Ta av kastrullen från spisen och tillsätt smält smör i en tunn stråle under kraftig omröring.
Smaka av såsen med salt och cayennepeppar. Rör i kryddkrassen precis före servering.
Uppläggning
Skär bort en liten bit av botten på betorna så att de ligger stilla. Sprid ut betor och romanesco på tallriken. Klicka ut lite hollandaisesås och placera ut några rostade brödskivor. Garnera med rädisor och kryddkrasse.
Källa: https://www.sundqvist.se