Koreansk BBQ är färggrann, smakrik, varierande och hälsosam. Bland annat äter du grillat kött i tunna skivor inslagna i olika salladsblad tillsammans med dippsåser. Förmågan att variera tillagningen av grönsaker, kött, fisk och skaldjur är imponerande. Receptet är hämtat ur Mästerkocken 2013 Jennie Walldéns kokbok ”Asiatiska Smaker”.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Tid: 15 min + marinering
4 tjocka skivor hängmörad Entrecôte à 200 g
Marinad:
1 dl ljus soja
3 msk strösocker
2 msk sesamolja
1 päron, skalat och finrivet
3 msk vitt vin
3 klyftor vitlök, skalade
och rivna
1 gul lök, skalad och tunt skivad
Sås:
2 msk ssamjang
2 msk gochujang
1 msk vatten
2 tsk sesamolja
1 salladslök, fint skivad
2 tsk rostade sesamfrön
Till servering:
3 dl koreanskt/japanskt ris
2 krukor krispsallat
Namul, t.ex. sesamböngroddar och marinerad
spenat. Kimchi och skivad grön chilifrukt.
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg ner köttet och låt stå i minst 30 minuter i kylskåp, gärna över natten.
Rör samman alla ingredienserna till såsen och lägg i en liten skål.
Grilla köttet, det ger den rätta smaken på köttet och blir fantastiskt med marinaden. Annars steks det i en riktigt het panna med rapsolja. Några minuter på varje sida räcker för medium rare.
Skiva upp kött och servera med sås och ris i salladsblad samt kimchi och namul. Ät gärna salladspaketen med händerna.
Källa: https://www.sundqvist.se