Foto: Big Green Egg
Är du på jakt efter ett vegetariskt alternativ till en traditionell hamburgare? Prova då det här goda receptet på en ”grön” burgare! I stället för färs så görs denna vegetariska burgare på kikärtor. På så sätt blir burgaren nästan lika grön som ditt Big Green Egg som du tillagar den på…
INGREDIENSER
(8 portioner)
250 g torkade kikärtor
alt tag 1 burk färdigkokta
kikärtor
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 knippe persilja
1 knippe koriander
¼ röd chilipeppar (valfritt)
1 msk gurkmeja
1 msk mald kummin
½ tsk mald koriander
½ tsk bakpulver
vegetabilisk olja
8 små hamburgerbröd
4 salladsblad
1 tomat
100 g majonnäs
100 g ketchup
50 g senap
GÖR SÅ HÄR
FÖRBEREDELSE
Blötlägg kikärtorna i 48 timmar i rikligt med vatten. Om du använder färdigkokta bönor hoppar du över detta moment.
TILLAGNING
1. Värm upp Big Green Egg med Cast Iron Grid och Half Moon Cast Iron Plancha Griddle med den räfflade sidan nedåt på plats till 200°C. Under tiden, häll av kikärtorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten och låt rinna av. Hacka kikärterna i en matberedare. Skala och hacka lök och vitlök. Finhacka persiljan och korianderbladen. Skrapa ur fröna ur chilipepparen och strimla den. Blanda ingredienserna till burgarna och smaksätt med salt och peppar.
2. Fördela kikärtsmoset i åtta lika delar med en kakform, forma burgarna till samma storlek som bröden. Pensla olja på den varma stekhällen (Cast Iron Griddle Half Moon) och stek burgarna på båda sidor tills de är gyllenbruna i ca 15 minuter. Under tiden, skär hamburgerbröd salladsblad och tomat i skivor. Blanda majonnäs, ketchup och senap.
3. Lägg sallad på brödets ena halva, följt av en burgare och en skiva tomat och toppa av med 1 msk sås. Lägg på brödlocket och stick eventuellt i en tandpetare
för att hålla ihop burgaren.
Källa: https://www.biggreenegg.eu